Strony

9 grudnia 2013

Nie ma Świąt bez...pierników.


Odkąd tylko moja córcia jest w stanie utrzymać w rękach wałek, pieczemy i zdobimy pierniki przed Świętami. 
Nic nie zastąpi tego zapachu, który wypełnia cały dom.
 Zaczynałyśmy 4 lata temu od prostych pierniczków, wykrawanych dużymi foremkami, co roku stopniując poziom trudności. 
Ubiegłoroczne wypieki miały więc już czekoladowe ubranka, a mnie pozostało wspomnienie pysznej zabawy ale i koszmarrrrnego bałaganu.
W tym roku podjęłam rękawicę, a raczej białą rękawiczkę PPD (czyt. Perfekcyjnej Pani Domu).
Metodycznie i z wypunktowanym planem działania przygotowałam  pole boju.
Kuchenny stół okleiłam folią spożywczą (cóż za cudownym w swej prostocie pomysł!)
 i przystąpiłyśmy do działania. 
Już wiem, że w przyszłym roku muszę owinąć folią również moje dziecko i siebie...


Zacznijmy od przepisu:

Pepparkakor

Pierniczki imbirowe jak z IKEA
Źródło: White Plate
Czas przygotowania: 15min. (plus chłodzenie), pieczenie: 8-10min.

Składniki:
150g melasy (syropu z buraków, syropu z daktyli lub syropu klonowego)
110g masła
100g brązowego cukru (np. demerara)
375g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy do pierników

W małym garnuszku podgrzej melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Podgotuj lekko do czasu, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny, by przestygło.

W dużej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrób wgłębienie i dodaj jajko razem z melasą.
Zagnieć przy pomocy miksera - zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące. Dodaj odrobinę mąki jeśli ciasto będzie zbyt klejące do tego, by ulepić z niego kulę. Przykryć kulę folią przezroczystą i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.

Piekarnik rozgrzej do temp. 175 st C. Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkuj je (im cieniej, tym lepiej) na silionowej macie, lub pomiędzy folią spożywczą (polecam ten sposób - przyp. Larte). Następnie foremkami wytnij dowolne kształty.
Piecz na papierze lub na macie silikonowej przez 8-10 minut - do czasu aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Uważaj, im cieńsze są pierniczki, tym krótszy czas pieczenia.

Trzymać w szczelnie zamkniętej puszce. Z każdym kolejnym dniem stają się smaczniejsze.

Smacznego!


 Do zdobienia pierniczków przyda nam się lukier i barwniki spożywcze w żelu. 
Lukier można przygotować z białek jaj połączonych z cukrem pudrem.
Ze swojej strony dla bezpieczeństwa polecam użyć proszku bezowego, zamiast surowych białek jaj. Jest on już dostępny we wszystkich lepiej zaopatrzonych sklepach internetowych. Wystarczą:
- dwie małe łyżeczki proszku,
- 20 dag cukru pudru
- 4 łyżki wody
 Miksować 10 minut na średnich obrotach. Uzyskamy Z tego pokaźną ilość lukru.


Jeśli do gotowego lukru dodamy niewielką ilość barwnika spożywczego (dosłownie na końcówce wykałaczki), otrzymamy lukier, który zachwyci każde dziecko...



A potem, to już tylko nasza inwencja i kreatywność oraz ilość wygospodarowanej cierpliwości określi granice naszej twórczości ;)
Czas kończyć, zaczynam pisać rymem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest dla mnie bardzo cenny. Pozwala mi wierzyć, że zaglądacie do mnie i to, o czym piszę jest dla Was interesujące. Jeśli temat posta Cię zainteresował, zainspirował, chcesz dodać coś od siebie - zostaw komentarz. Nie zostawiaj proszę linków do innych stron w komentarzu. Takie będą traktowane jako spam i usuwane. Dziękuję :)