Strony

16 grudnia 2013

Ozdoby świąteczne z...resztek ciasta na pierogi


To nic innego, jak masa solna. Wystarczy tylko dodać więcej soli i ponownie wyrobić.
Struktura może nie wychodzi tak gładka, jak przy klasycznej masie solnej, 
jednak mi ta "rustykalność" akurat bardzo odpowiada.
Jeśli więc została Wam taka ilość ciasta na pierogi (ciasta tylko na bazie mąki, soli i gorącej wody),
której nie opłaca się mrozić, to do dzieła!
Z masy wykrajamy dowolne kształty i zostawiamy do wyschnięcia na kaloryferze na całą noc.
Następnego dnia pokrywamy ozdoby warstwą farby akrylowej i malujemy
dowolne wzory.
Można utrwalić bezbarwnym lakierem w sprayu 
(dostępny w każdym sklepie z artykułami malarskimi).

Ja zrobiłam ozdoby do stroika świątecznego:




I w docelowym miejscu ekspozycji:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest dla mnie bardzo cenny. Pozwala mi wierzyć, że zaglądacie do mnie i to, o czym piszę jest dla Was interesujące. Jeśli temat posta Cię zainteresował, zainspirował, chcesz dodać coś od siebie - zostaw komentarz. Nie zostawiaj proszę linków do innych stron w komentarzu. Takie będą traktowane jako spam i usuwane. Dziękuję :)