Nie wiem, jak to się stało, że lato tak szybko minęło. W sumie nie wiem co roku. Nie to, żebym nie lubiła jesieni. Chociaż lubię ją chyba bardziej od gastronomicznej strony. Te wszystkie jesienne owoce i warzywa. I najlepsza na świecie zupa dyniowa mojego męża. Tak - to zdecydowanie lubię w jesieni. I śliwki też lubię. Najbardziej to zapieczone w cieście.
A jak ciasto ze śliwkami, to zdecydowanie muszę Wam polecić kolejny przepis z mojej ulubionej książki: "White plate - słodkie". Kruche ciacho ze śliwkami jest tak łatwe i szybkie w przygotowaniu, że nawet jeśli nie macie ochoty na pieczenie, ono prawie samo się zrobi. A ten smak wynagrodzi Wam te 5 minut poświęcone na jego przygotowanie.
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Przepis na okrągłą formę o średnicy 22 cm lub prostokątną formę do tart
SKŁADNIKI
Ciasto kruche:
125 g mąki
125 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
75 g drobnego cukru do pieczenia
1 żółtko
Na wierzch:
500 g śliwek – przepołowionych
1 łyżeczka cynamonu
cukier do posypania
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do temp. 190 st. C.
Składniki na ciasto wymieszać w misce lub połączyć przy pomocy malaksera. Należy pamiętać, że sukces tego ciasta polega przede wszystkim na jak najkrótszym jego wyrabianiu – składniki powinny się tylko połączyć.
Ciastem wylepić foremkę.
Na wierzchu ułożyć śliwki, nacięciami do góry. Posypać cynamonem i cukrem.
Piec 45-50 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko się zrumieni, należy przykryć je folią aluminiową.
Po upieczeniu lekko wystudzić i posypać cukrem.
Składniki na ciasto wymieszać w misce lub połączyć przy pomocy malaksera. Należy pamiętać, że sukces tego ciasta polega przede wszystkim na jak najkrótszym jego wyrabianiu – składniki powinny się tylko połączyć.
Ciastem wylepić foremkę.
Na wierzchu ułożyć śliwki, nacięciami do góry. Posypać cynamonem i cukrem.
Piec 45-50 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko się zrumieni, należy przykryć je folią aluminiową.
Po upieczeniu lekko wystudzić i posypać cukrem.
Pyszny, krucho - maślany spód i kwaskowata słodycz śliwek, to jest to, co bardzo lubię. Lubię też przepisy Liski z White Plate, bo ciasta z nich zawsze wychodzą obłędne. Mają tylko jeden prozaiczny minus - zdecydowanie za szybko znikają. Niedługo znikną też śliwki, więc koniecznie jak najszybciej spróbujcie tego przepisu.
Macie swoje ulubione jesienne ciasto?
Koniecznie podzielcie się przepisem.
do zobaczenia
O matko, ale mi chęci na to ciasto narobiłaś :) I w sumie tylko śliwek z przepisu mi brakuje, więc może zrobię niebawem. Pieczenie jest takie fajne, a ja mam mega upośledzony gazowy piekarnik, który krzywo przypieka i 10 razy zmienia temperaturę sam z siebie w czasie pieczenia :(
OdpowiedzUsuńOj, miałam kiedyś taki piekarnik. Pieczenie zamiast przyjemnością, było udręką :(
UsuńAle pysznie wyglada to ciasto ze sliwkami, przypomnialas mi dlaczego tak bardzo lubie jesien. Pozdrawiam serdecznie Beata
OdpowiedzUsuńJesień jest wspaniała :)
UsuńMoje ulubione połączenie smaków <3 na pewno spróbuję przygotować, bo śliwki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością będzie Ci smakowało :)
UsuńUwielbiam połączenia ciast ze śliwkami. Zawsze nadają deserowi taki ciepły, jesienny smak :).
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńWygląda przepysznie. Muszę namówić moją kici, żeby mi takie zrobiła :)
OdpowiedzUsuńPrzemek - koniecznie! Powiedz kici, że przez żołądek do serca ;)
Usuń