Strony

19 listopada 2015

Drożdżówka - kontrowersyjny rarytas

    Jakiś czas temu mocno rozgorzały debaty związane z zasadnością obecności drożdżówek w szkolnych sklepikach. Zdrowe to, czy niezdrowe? Dopuścić, czy kategorycznie zakazać? Ot - kontrowersyjny rarytas.

    Drożdżówka się obroniła i powróciła na szkolne korytarze. Panie minister podały sobie ręce. Problem zażegnany. Można się zająć kolejnymi, poważnymi sprawami.

    Ja tam się nie zastanawiam, czy kawałek drożdżowego ciasta z serem mogę wrzucić Młodej do śniadaniówki, czy lepiej nie? Sama czasem jadłam, teraz dziecku daję. Dylematów przy tym nie miewam. Ale może to niedobrze? U mnie jedzenie nierozerwalnie wiąże się z emocjami, a ciepła drożdżówka, to wspomnienie dziecięcych lat. I kubek ciepłego mleka... Czujecie? Żeby i Wam zapachniało, podaję przepis na przepyszną, słodką bułę z serem. I nie zastanawiajcie się, ile cukru w cukrze? Wybiegacie.


DROŻDŻÓWKI Z SEREM

SKŁADNIKI


Składniki na około 15 sztuk (choć często robię z połowy porcji)

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g suchych drożdży lub 25 g drożdży świeżych
  • 20 g miodu
  • 2 jajka
  • 250 g letniego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g miękkiego masła (może być roztopione i przestudzone)

Składniki na masę serową:
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 400 g sera twarogowego (ja daję zawsze ser Piątnica, mielony, z wiaderka)
drożdżówka, ser, śniadanie, przekąska, szkoła, śniadaniówka, drugie śniadanie, bułka, wypiek, ciasto


PRZYGOTOWANIE


    Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

    W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.

  Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 15 równych części, 50 - 60 g każda. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Po tym czasie używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego nadzienia serowego. Ciasto posmarować dla połysku dodatkowym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

   Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego!

A jeśli lubicie ciasto drożdżowe, to zajrzyjcie też po przepis na ekspresowe ciasto drożdżowe TUTAJ

Gdybyście chcieli podzielić się wrażeniami - zostawcie słówko w komentarzu pod postem.

pozdrawiam




12 komentarzy:

  1. czesto robie podobne ;D pyszne są! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się już raz spróbuje zrobić je samemu, to potem kupne już nie smakują :) Pędzę Cię odwiedzić :)

      Usuń
  2. Te bułeczki muszą być pyszne, szybki i prosty przepis.
    Czas aby go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co prawda sam jeszcze nie piekę, ale z czasem kiedy pojawią się latorośle w wieku drożdżówkowym ... Nie wykluczam. Pamiętam te smaki z dzieciństwa. Po drodze do szkoły była piekarnia i nadkładając nieco drogi kupowałem sobie czasem pączek czy własnie drożdżówkę. Dramatu nie było i nie ma.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie :) Dzieciństwo bez drożdżówki jest niepełne ;)

      Usuń
  4. Domową drożdżówkę każde dziecko by chciało dostać do szkoły��

    OdpowiedzUsuń
  5. Skorzystam z przepisu...wyglądaja apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie bardzo cenny. Pozwala mi wierzyć, że zaglądacie do mnie i to, o czym piszę jest dla Was interesujące. Jeśli temat posta Cię zainteresował, zainspirował, chcesz dodać coś od siebie - zostaw komentarz. Nie zostawiaj proszę linków do innych stron w komentarzu. Takie będą traktowane jako spam i usuwane. Dziękuję :)