Strony

28 października 2016

Ekspresowe ciasto drożdżowe

Dawno nie wstawiałam na blogu nowych postów kulinarnych. Jednak dziś koniecznie muszę podzielić się z Wami tym przepisem. Czegoś tak prostego, szybkiego w wykonaniu i smacznego nie znajdziecie nigdzie indziej. Ekspresowe ciasto drożdżowe, to dosłownie ekspresowy przepis, a drożdżówka z niego wykonana będzie pysznym, śniadaniowym lub deserowym dodatkiem.

ciasto drożdżowe



Kilka składników, które każdy ma w lodówce plus świeże drożdze, kilka minut pracy, a potem tylko nocne leżakowanie w lodówce i rano możecie cieszyć się pysznym, ekspresowym drożdżowym ciastem. Chyba nie ma sensu, żebym przeciągała. Podaję przepis i jestem pewna, że ciekawość nie pozwoli Wam przejść obok niego obojętnie. Bo to ciasto drożdżowe bez długiego wyrastania i skomplikowanych przygotowań. Wsypujecie składniki do miski, wstawiacie na noc do lodówki, rano mieszacie i wlewacie do keksówki, a za 45 minut macie gorące ciasto na stole. No to do dzieła:


EKSPRESOWE CIASTO DROŻDŻOWE



  SKŁADNIKI: 

  • 10 g świeżych drożdży
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki zimnego mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 szklanki  mąki wrocławskiej
  • opcjonalnie: rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa

ekspresowe ciasto




 WYKONANIE:


Jajka wbijamy do miski i mieszamy do połączenia (nie używamy miksera, wystarczy widelec). Wkruszamy świeże drożdże, wlewamy mleko i olej. Następnie wsypujemy cukier i mąkę. Składników NIE MIESZAMY! Miskę przykrywamy ściereczką i wstawiamy na noc do lodówki. 
Rano wyciągamy miskę z lodówki i mieszamy łyżką wszystkie składniki do połączenia. Dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Klasyczną keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po upływie czasu pieczenia sprawdzamy  patyczkiem, czy ciasto się upiekło (u mnie potrzebowało jeszcze 10 minut). SMACZNEGO!


Ciasto nie jest suche, fantastycznie się kroi bez kruszenia i wspaniale smakuje dużym i małym łasuchom. Do szklanki mleka, do porannej kawy - trzeba spróbować!

drożdżówka wyrastająca w lodówce



To jak? Robicie? 
A może posiadacie podobne, ekspresowe przepisy?  
Chętnie przygarnę i wypróbuję.


Pozdrawiam


18 komentarzy:

  1. Zawsze wydawało mi się, że ciasto drożdżowe jest trudne do przygotowania, a tu myk, myk i gotowe! Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dlatego umieściłam ten przepis :) Sama byłam w szoku, że można w taki prosty sposób przygotować ciasto drożdżowe.

      Usuń
  2. Muszę spróbować... choć dotychczasowe przygody z drożdżowymi ciastami kończyły się tak sobie. Zazwyczaj wychodzi mi bardzo ciężkie i szybko wysycha. Po 2 dniach można komuś krzywdę zrobić takim plackiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje nie wytrzymało dwóch dni, domownicy pochłonęli ;) Ale to była mała keksówka.

      Usuń
  3. Gotowanie to nie moja bajka. Ale ten przepis jest wart wypróbowania. Uważasz, że jest szansa, że to ciasto się uda jak ktoś nie ma talentu kulinarnego? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kinga jestem w 100% pewna, że ciasto z tego przepisu wyjdzie każdemu :)

      Usuń
  4. Zapisuje twoj przepis :D Bede w srode tworzyc :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasto drożdżowe! Moja babcia robi najlepsze! Z dużą ilością kruszonki... którą uwielbiam jest na surowo :D
    Zapraszam do siebie, mam nadzieję, że coś dla siebie znajdziesz!

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie ekspresowe :) Myślisz, że sprawdzi się ono także do drożdżowego z owocami i kruszonką czy może nie dźwignie ono np. śliwek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno nadaje się i pod kruszonkę i pod owoce też. Niestety sama nie próbowałam. Narobiłaś mi smaka na te śliwki, chyba trzeba przetestować z owocami.

      Usuń
    2. Wybacz! Nie chciałam namawiać do złego :)

      Usuń
  7. Pięknie wygląda i zapewne super smakuje, ale ja mam dwie lewe ręce w kuchni :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila przeczytałaś przepis? Przecież tego się nie da zepsuć :)

      Usuń
  8. Pięknie to wygląda! Kocham takie ciasta drożdżowe. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest dla mnie bardzo cenny. Pozwala mi wierzyć, że zaglądacie do mnie i to, o czym piszę jest dla Was interesujące. Jeśli temat posta Cię zainteresował, zainspirował, chcesz dodać coś od siebie - zostaw komentarz. Nie zostawiaj proszę linków do innych stron w komentarzu. Takie będą traktowane jako spam i usuwane. Dziękuję :)