Dawno nie wstawiałam na blogu nowych postów kulinarnych. Jednak dziś koniecznie muszę podzielić się z Wami tym przepisem. Czegoś tak prostego, szybkiego w wykonaniu i smacznego nie znajdziecie nigdzie indziej. Ekspresowe ciasto drożdżowe, to dosłownie ekspresowy przepis, a drożdżówka z niego wykonana będzie pysznym, śniadaniowym lub deserowym dodatkiem.
Kilka składników, które każdy ma w lodówce plus świeże drożdze, kilka minut pracy, a potem tylko nocne leżakowanie w lodówce i rano możecie cieszyć się pysznym, ekspresowym drożdżowym ciastem. Chyba nie ma sensu, żebym przeciągała. Podaję przepis i jestem pewna, że ciekawość nie pozwoli Wam przejść obok niego obojętnie. Bo to ciasto drożdżowe bez długiego wyrastania i skomplikowanych przygotowań. Wsypujecie składniki do miski, wstawiacie na noc do lodówki, rano mieszacie i wlewacie do keksówki, a za 45 minut macie gorące ciasto na stole. No to do dzieła:
EKSPRESOWE CIASTO DROŻDŻOWE
SKŁADNIKI:
- 10 g świeżych drożdży
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki zimnego mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 4 szklanki mąki wrocławskiej
- opcjonalnie: rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa
WYKONANIE:
Jajka wbijamy do miski i mieszamy do połączenia (nie używamy miksera, wystarczy widelec). Wkruszamy świeże drożdże, wlewamy mleko i olej. Następnie wsypujemy cukier i mąkę. Składników NIE MIESZAMY! Miskę przykrywamy ściereczką i wstawiamy na noc do lodówki.
Rano wyciągamy miskę z lodówki i mieszamy łyżką wszystkie składniki do połączenia. Dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Klasyczną keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po upływie czasu pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło (u mnie potrzebowało jeszcze 10 minut). SMACZNEGO!
Ciasto nie jest suche, fantastycznie się kroi bez kruszenia i wspaniale smakuje dużym i małym łasuchom. Do szklanki mleka, do porannej kawy - trzeba spróbować!
To jak? Robicie?
A może posiadacie podobne, ekspresowe przepisy?
Chętnie przygarnę i wypróbuję.
Pozdrawiam
Zawsze wydawało mi się, że ciasto drożdżowe jest trudne do przygotowania, a tu myk, myk i gotowe! Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie dlatego umieściłam ten przepis :) Sama byłam w szoku, że można w taki prosty sposób przygotować ciasto drożdżowe.
UsuńMuszę spróbować... choć dotychczasowe przygody z drożdżowymi ciastami kończyły się tak sobie. Zazwyczaj wychodzi mi bardzo ciężkie i szybko wysycha. Po 2 dniach można komuś krzywdę zrobić takim plackiem :D
OdpowiedzUsuńMoje nie wytrzymało dwóch dni, domownicy pochłonęli ;) Ale to była mała keksówka.
UsuńGotowanie to nie moja bajka. Ale ten przepis jest wart wypróbowania. Uważasz, że jest szansa, że to ciasto się uda jak ktoś nie ma talentu kulinarnego? :)
OdpowiedzUsuńKinga jestem w 100% pewna, że ciasto z tego przepisu wyjdzie każdemu :)
UsuńZapisuje twoj przepis :D Bede w srode tworzyc :D
OdpowiedzUsuńPowodzenia :)
UsuńUwielbiam ciasto drożdżowe! Moja babcia robi najlepsze! Z dużą ilością kruszonki... którą uwielbiam jest na surowo :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie, mam nadzieję, że coś dla siebie znajdziesz!
Babcie robią najlepsze drożdżówki :)
UsuńFaktycznie ekspresowe :) Myślisz, że sprawdzi się ono także do drożdżowego z owocami i kruszonką czy może nie dźwignie ono np. śliwek?
OdpowiedzUsuńPodobno nadaje się i pod kruszonkę i pod owoce też. Niestety sama nie próbowałam. Narobiłaś mi smaka na te śliwki, chyba trzeba przetestować z owocami.
UsuńWybacz! Nie chciałam namawiać do złego :)
UsuńPięknie wygląda i zapewne super smakuje, ale ja mam dwie lewe ręce w kuchni :(
OdpowiedzUsuńKamila przeczytałaś przepis? Przecież tego się nie da zepsuć :)
UsuńPięknie to wygląda! Kocham takie ciasta drożdżowe. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDzięki :) I polecam przepis :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń