Jeszcze tydzień temu pogoda nas rozpieszczała, a jesień malowała takie krajobrazy, jakich już dawno nie widziałam. Co chwilę biegałam z aparatem po okolicy i fotografowałam tą jesienną feerię barw. I uwierzyć nie mogę, że w ciągu kilku dni przyroda potrafi się tak wyciszyć, wytłumić.
Już coraz mniej mam ochoty na spacery, bo i nie ma już czym się zachwycać. Szarość, burość... Tylko jeszcze jeden akcent intensywnie kolorowy został mi w otoczeniu. Dynia, której z powodu wyjazdu nie udało mi się przerobić na halloweenowy lampion. Ze względu na swoją pomarańczową soczystość nie pozwalała przejść obok siebie obojętnie. Przeciągałam w nieskończoność moment jej rozkrojenia nie ze względu na jej piękno, lecz raczej wizję babrania się z tym jej pestkowo - farfoclowatym wnętrzem. Wizja zepsucia jednak w końcu mnie zmobilizowała.
Tak oto piękne warzywo zostało przerobione na pyszną zupę i równie pyszne ciastka dyniowe. Jako, że zupa dyniowa nijak w swojej formie fotogeniczą być nie chce, stwierdziłam, że pokażę Wam tylko ciacha, które są w wykonaniu proste jak drut, a w smaku rewelacyjne.
Dyniowe ciastka smakiem przypominają pierniczki, ale są mięciutkie i wilgotne, jak najlepsze muffinki. Idealnie komponują się z filiżanką gorącej herbaty, lub kubkiem ciepłego mleka. Młoda zabrała je do szkoły, jako drugie śniadanie. W te roli też się świetnie odnalazły. I niech nie zmyli Was ich niepozorny, plackowaty wygląd. Wszyscy przecież wiemy, że nie wszystko złoto, co się świeci...
CIASTKA DYNIOWE
SKŁADNIKI
2,5 szkl. mąki
1 szkl. puree z dyni
150 g miękkiego masła
1,5 szkl. cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
rodzynki, posiekane orzechy (opcjonalnie)
JAK PRZYGOTOWAĆ PUREE Z DYNI
Dynię obieramy i kroimy na średniej grubości plasterki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Upieczoną, miękką dynię miksujemy na gładką masę. Pozostawiamydo wystygnięcia.
PRZYGOTOWANIE
Cukier i masło umieszczamy w misce. Ucieramy mikserem na gładką, puszystą masę. Wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy puree i ostatni raz miksujemy. Pozostałe składniki suche przesiewamy do drugiej miski. Zawartość obu misek mieszamy łyżką do powstania jednolitej masy. Wsypujemy rodzynki.
Masę wykładamy przy pomocy dużej łyzki, tworząc "kulki" wielkości orzecha włoskiego.( Ja wykładałam masę i tworzyłam "placuszki", ponieważ zależało mi na większych ciasteczkach). Między ciastkami należy pozostawić odsępy, ponieważ w trakcie pieczenia masa rozlewa się i ciastka wyrastają.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15-25 min. w zależności od wielkości. Gotowe ciasteczka studzimy na kratce. Można ozdobić lukrem lub oblać masą czekoladową.
Mam nadzieję, że nabraliście na nie ochoty?
A jaki jest Wasz ulubiony jesienny przysmak?
pozdrawiam
Te ciastka wyglądają bardzo smakowicie. Kiedyś próbowałam marchewkową wersję, jednak po przeczytaniu tego wpisu chyba zabiorę się za sporządzenie dyniowej wersji :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe ciastka? Ja znam tylko ciasto. Muszę spróbować :)
UsuńNo i już wiem czym będzie pachniał mój dom na weekend :)
OdpowiedzUsuńCynamonemmmmm... :)
UsuńNie słyszałam o nich! Świetny przepis! Muszę spróbować, bo uwielbiam dynię! ;-) Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDynia jest w nich niewyczuwalna :) Dzięki niej ciasto jest fajnie wilgotne. Dziękuję za komplement odnośnie zdjęć. Dla mnie laika fotograficznego to najmilsze przeczytać, że zdjęcia się podobają :)
UsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńI w klimacie jesiennym :D
Oj tak :) Iście jesienne przysmaki.
UsuńMniam! Ale mi narobiłaś smaka! :) Świetnie wyglądają przyozdobione tą wstążeczką :)
OdpowiedzUsuńNo same w sobie nie są może zbyt urodziwe, za to nadrabiają smakiem. :)
UsuńFajny i dość łatwy przepis. Ciastka wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPo tuningu ;) Same w sobie są uroczo wręcz niefotogeniczne ;)
UsuńPrezentują się obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciastka dyniowe! Ja robię z płatkami owsianymi!
OdpowiedzUsuńZ płatkami owsianymi? W całości, czy mielonymi?
UsuńJak pięknie je ozdobiłaś <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie potrafię piec, ale Twój przepis wydaję się łatwy dlatego spróbuję go powtórzyć :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo łatwy. Każdy sobie poradzi :)
UsuńCholercia, wyglądają pysznie! Aż żal, że całe moje zasoby dyni już spakowane w słoiczki, zostały w Rzeszowie ;)
OdpowiedzUsuńDynie jeszcze można dostać ;) Kup taką malutką i zrób ciacha :)
Usuń