5 listopada 2015

Ciastka dyniowe

    Jeszcze tydzień temu pogoda nas rozpieszczała, a jesień malowała takie krajobrazy, jakich już dawno nie widziałam. Co chwilę biegałam z aparatem po okolicy i fotografowałam tą jesienną feerię barw. I uwierzyć nie mogę, że w ciągu kilku dni przyroda potrafi się tak wyciszyć, wytłumić. 

    Już coraz mniej mam ochoty na spacery, bo i nie ma już czym się zachwycać. Szarość, burość... Tylko jeszcze jeden akcent intensywnie kolorowy został mi w otoczeniu. Dynia, której z powodu wyjazdu nie udało mi się przerobić na halloweenowy lampion. Ze względu na swoją pomarańczową soczystość nie pozwalała przejść obok siebie obojętnie. Przeciągałam w nieskończoność moment jej rozkrojenia nie ze względu na jej piękno, lecz raczej wizję babrania się z tym jej pestkowo - farfoclowatym wnętrzem. Wizja zepsucia jednak w końcu mnie zmobilizowała. 

    Tak oto piękne warzywo zostało przerobione na pyszną zupę i równie pyszne ciastka dyniowe. Jako, że zupa dyniowa nijak w swojej formie fotogeniczą być nie chce, stwierdziłam, że pokażę Wam tylko ciacha, które są w wykonaniu proste jak drut, a w smaku rewelacyjne. 

    Dyniowe ciastka smakiem przypominają pierniczki, ale są mięciutkie i wilgotne, jak najlepsze muffinki. Idealnie komponują się z filiżanką gorącej herbaty, lub kubkiem ciepłego mleka. Młoda zabrała je do szkoły, jako drugie śniadanie. W te roli też się świetnie odnalazły. I niech nie zmyli Was ich niepozorny, plackowaty wygląd. Wszyscy przecież wiemy, że nie wszystko złoto, co się świeci...

 
 
CIASTKA DYNIOWE
 
 
 
SKŁADNIKI  
 
2,5 szkl. mąki
1 szkl. puree z dyni
150 g miękkiego masła
1,5 szkl. cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 płaskiej łyżeczki  sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
rodzynki, posiekane orzechy (opcjonalnie)
 
dynia, ciastka, ciastka dyniowe, halloween, jesień, blog, blogger, larte, blog larte
 

JAK PRZYGOTOWAĆ PUREE Z DYNI

Dynię obieramy i kroimy na średniej grubości plasterki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Upieczoną, miękką dynię miksujemy na gładką masę. Pozostawiamydo wystygnięcia.

PRZYGOTOWANIE

    Cukier i masło umieszczamy w misce. Ucieramy mikserem na gładką, puszystą masę. Wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy puree i ostatni raz miksujemy. Pozostałe składniki suche przesiewamy do drugiej miski. Zawartość obu misek mieszamy łyżką do powstania jednolitej masy. Wsypujemy rodzynki.

   Masę wykładamy przy pomocy dużej łyzki, tworząc "kulki" wielkości orzecha włoskiego.( Ja wykładałam masę i tworzyłam "placuszki", ponieważ zależało mi na większych ciasteczkach). Między ciastkami należy pozostawić odsępy, ponieważ w trakcie pieczenia masa rozlewa się i ciastka wyrastają.
 
   Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15-25 min. w zależności od wielkości. Gotowe ciasteczka studzimy na kratce. Można ozdobić lukrem lub oblać masą czekoladową.


Mam nadzieję, że nabraliście na nie ochoty?
A jaki jest Wasz ulubiony jesienny przysmak?

pozdrawiam

21 komentarzy:

  1. Te ciastka wyglądają bardzo smakowicie. Kiedyś próbowałam marchewkową wersję, jednak po przeczytaniu tego wpisu chyba zabiorę się za sporządzenie dyniowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchewkowe ciastka? Ja znam tylko ciasto. Muszę spróbować :)

      Usuń
  2. No i już wiem czym będzie pachniał mój dom na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie słyszałam o nich! Świetny przepis! Muszę spróbować, bo uwielbiam dynię! ;-) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia jest w nich niewyczuwalna :) Dzięki niej ciasto jest fajnie wilgotne. Dziękuję za komplement odnośnie zdjęć. Dla mnie laika fotograficznego to najmilsze przeczytać, że zdjęcia się podobają :)

      Usuń
  4. Wyglądają przepysznie :)
    I w klimacie jesiennym :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Ale mi narobiłaś smaka! :) Świetnie wyglądają przyozdobione tą wstążeczką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No same w sobie nie są może zbyt urodziwe, za to nadrabiają smakiem. :)

      Usuń
  6. Fajny i dość łatwy przepis. Ciastka wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po tuningu ;) Same w sobie są uroczo wręcz niefotogeniczne ;)

      Usuń
  7. Uwielbiam ciastka dyniowe! Ja robię z płatkami owsianymi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z płatkami owsianymi? W całości, czy mielonymi?

      Usuń
  8. Jak pięknie je ozdobiłaś <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie potrafię piec, ale Twój przepis wydaję się łatwy dlatego spróbuję go powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cholercia, wyglądają pysznie! Aż żal, że całe moje zasoby dyni już spakowane w słoiczki, zostały w Rzeszowie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynie jeszcze można dostać ;) Kup taką malutką i zrób ciacha :)

      Usuń

Każdy komentarz jest dla mnie bardzo cenny. Pozwala mi wierzyć, że zaglądacie do mnie i to, o czym piszę jest dla Was interesujące. Jeśli temat posta Cię zainteresował, zainspirował, chcesz dodać coś od siebie - zostaw komentarz. Nie zostawiaj proszę linków do innych stron w komentarzu. Takie będą traktowane jako spam i usuwane. Dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...